- Przepisy na Boże Narodzenie
- 3 lutego 2023
Alpejskie ciasto karmelowo-orzechowe
To ciasto to gratka dla wszystkich fanów snickersa. Krucha skórka skrywa słodkie, lekko cynamonowe i niezwykle orzechowe wnętrze. To jeden z tych wypieków, które można upiec kilka dni przed świętami, bo dobrze się przechowuje. Jest pyszny!!!
CUAKE ALPEJSKIE
400g mąki,
100g masła,
150g margaryny Palma, Kruszwica,
100g cukru pudru Cukier puder,
1 łyżka cukru waniliowego,
2 żółtka,
200g orzechów włoskich,
200g niesolonych orzeszków ziemnych
350g cukru,
250ml serka śmietankowego 30%,
1 łyżeczka cynamonu
+ cukier puder do posypania
Masło i margarynę zmiksować z mąką do uzyskania drobnych okruchów. Dodaj cukier waniliowy, cukier puder, żółtka i 2-3 łyżki schłodzonej wody. Z ciasta uformuj kulę i zawiń ją w folię. Pozwól ciastu odpocząć w lodówce najwyżej przez godzinę.
Przygotuj nadzienie, rozpuszczając w rondelku cukier, wsyp orzechy i wymieszaj. Do rondla dodajemy śmietanę i cynamon, doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszając, gotuj masę, aż karmel rozpuści się w śmietance i lekko zgęstnieje (około 5 do 7 minut). Pozwól, aby masa lekko ostygła.
Wyłóż podłużną blachę o wymiarach 35 x 11 cali papierem do pieczenia.
Ciasto powinno mieć około 1/3 grubości. Wyłóż boki i spód ciasta ciastem. Na środek należy wlać masę orzechową. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim ciasto. Zakleić brzegi i przyciąć nadmiar ciasta.
Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 40 minut. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w foremce. Następnie wyjmij je z formy i pozostaw do schłodzenia na co najmniej 12 godzin. Pozwoli to na zastygnięcie nadzienia.
Posypać schłodzone ciasto cukrem pudrem.
Do krojenia ciasta najlepiej użyć dużego noża i piłki, tak jak do chleba.
Przepis powstał na potrzeby projektu e-book ze świątecznymi przepisami we współpracy z portalem zPierwszegoTloczenia.pl i ZT Kruszwica :)
Wpis sponsorowany, Ciasta świąteczne