- Przepisy na Boże Narodzenie
- 16 stycznia 2023
Półksiężyce tureckie
Tureckie półksiężyce pamiętam jeszcze ze szkoły podstawowej. Wprawdzie nie piekliśmy ich w szkole, ale pamiętam, że raz przyszedł do naszej klasy nauczyciel na zastępstwo i napisał przepis na tablicy kredowej. Potem kazał nam go przepisać za pomocą zeszytów. Hmmm, to dość nietypowy pomysł na zajęcia - dawanie instrukcji 9-10-latkom.
Były one moją pierwszą próbą ich wykonania. Od momentu, kiedy pierwszy raz usłyszałam przepis minęło wiele lat. Wprawdzie zgubiłam zeszyt, w którym zapisałam przepis kursywą, ale udało mi się go zlokalizować w starej książce mojej mamy " Przepisy Czytelników: Zima" w serii " Biblioteka Poradnika".
Po upieczeniu ciasta na dużej patelni, można za pomocą szklanki wyciąć półksiężyce. Placki są bardzo miękkie i słodkie z lekkim posmakiem orzechowym. Pyszne :)
Przepis na ciasteczka z półksiężycami |
PÓŁKSIĘŻYCE TURECKIE
- 80g mąki,
- 150g masła,
- 150g cukru,
- 100g mielonych orzechów włoskich,
- 50g kakao,
- 5 jaj,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- z kilkoma kroplami aromatu rumowego
oblodzenie:
- 200g cukru pudru,
- kilka łyżek gorącej, filtrowanej wody
Oddziel żółtka i białka jaj. Wymieszaj masło z cukrem, aż stanie się puszyste. Wymieszaj masło i cukier razem z trzepaczką, aż stanie się puszyste. Dodawać po jednym żółtku na raz, dobrze ubijając pomiędzy każdym dodaniem. Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Białka i szczyptę soli wymieszaj, aż powstanie sztywna piana. Dodaj ciasto do miski i wymieszaj łyżką. Do ciasta dodajemy orzechy i aromat rumowy i ponownie mieszamy łyżką.
Prostokątną blachę (w tym przypadku 25 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie na blasze. Piecz ciasto w temperaturze 180° przez 15-20 minut lub do momentu, aż przyklei się do niego patyczek. Pozostaw ciasto do ostygnięcia w piekarniku.
Wymieszaj cukier puder i gorącą wodę razem, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Odłóż ostudzone ciasto do formy. Rozprowadź na nim lukier, a następnie wyjmij ciasto z formy. Użyj szklanki, aby wyciąć półksiężyce z ciasta, gdy lukier zastygnie. Boże Narodzenie, Ciasta i małe wypieki, Łatwe