- Przepisy na Boże Narodzenie
- 26 stycznia 2023
Pieczony schab pod jabłkową kołderką
Absolutnie rewelacyjny :) Nigdy nie jadłam tak soczystego pieczonego schabu :) A soczystość schabu wynika z: (ponieważ schab przed pieczeniem obsmażamy, co zmniejsza wypływające soki,
b) nie pieczemy schabu dłużej niż to konieczne
c) Obkładamy go grubą warstwą sosu jabłkowego, aby wilgoć z mięsa nie wyparowała.
Jest to również bardzo łatwe do przygotowania. Przepis znalazłam w starej gazecie, którą dostałam od mojej Mamy. Niestety nie mam wycinka tej gazety, więc nie wiem jakiego jest typu. Choć przepis nieco zmodyfikowałam, to podstawowa koncepcja pozostała dokładnie taka sama. Najważniejsze, że wyszło świetnie.
Jako dodatek do schabu podałam również ziemniaki duchesse.
SCHAB PIECZONY POD KOŁDRĄ
(5 porcji)
1kg schabu bez kości,
3 średnie jabłka,
1 łyżka cukru,
1 łyżka soku z cytryny, szczypta tymianku
szczypta mielonych goździków,
szczypta cynamonu,
sól, pieprz
olej
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Jabłka umieścić w rondlu, dodać odrobinę wody, aby zmiękły. Dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Miksuj, aż uzyskasz mus.
Umyj mięso i osusz je. Na dużej patelni rozgrzej olej i usmaż mięso na złoty kolor. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Piec przez kolejne 30 minut, po czym schab powinien być pokryty grubą warstwą musu jabłkowego.
Pozwól upieczonemu schabowi odpocząć przez 10 minut, aby wszystkie soki zostały równomiernie rozprowadzone. Dopiero wtedy można pokroić schab na plastry. Boże Narodzenie, Kuchnia polska, Obiady z mięsem i wieprzowiną