- Przepisy na Boże Narodzenie
- 26 stycznia 2023
Wykwintny piernik (staropolski).
W tym roku upiekłam kolejne ciasto świąteczne. Obecnie dojrzewa i jest dokarmiane brandy. Czekam z utęsknieniem na święta. Ciasto należy upiec co najmniej 4 dni przed świętami, a najlepiej tydzień wcześniej. Pierwszy raz piekła je moja mama, więc jest to sprawdzony przepis.
Ciasto ze staropolskiego piernika |
(ilość na 2 pierniki w foremkach 10x40 cm
- 1kg mąki,
- 500g miodu,
- 400g cukru,
- 250g masła,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 płaskie łyżeczki sody,
- 3 łyżki przyprawy do piernika,
- 100g orzechów włoskich,
- 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1/2 łyżeczki soli
Powoli doprowadzić do wrzenia miód, cukier i tłuszcz. Ostudzić, następnie dodawać po kolei mąkę, jajka, mleko, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę do piernika i orzechy. Po wyrobieniu ciasta przełożyć je do miski lub garnka. Przykryj ściereczką i pozostaw w chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie. Ciasto powinno być przechowywane w piwnicy lub w lodówce. Jeśli w lodówce, trzeba będzie przykryć je folią, aby nie nabrało innych "lodówkowych" zapachów.
Przed pieczeniem podzielić ciasto na pół. Każdą połowę ciasta należy podzielić na trzy części. Rozwałkować je na wymiary naczynia do pieczenia (u mnie tortownica 10 x 40 cm). Ciasto piec na formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Pozostaw placek do ostygnięcia na patelni. Następnie rozwałkuj pozostałe 5 porcji placka i upiecz je.
Wystudzone placki posmaruj na talerzu masłem orzechowym, marcepanem lub powidłami śliwkowymi. Przykryj folią aluminiową lub papierem pergaminowym i obciąż je deską. Pozostawić do schłodzenia na co najmniej 3 dni. Po tym czasie polukrować ciastka piernikowe polewą czekoladową lub udekorować orzechami. Ciastka powinny być pieczone zaraz po upieczeniu. Po 3 - 4 dniach zaczną się kruszyć.
Warstwowy z powidłami i marcepanem, staropolski piernik |
(Przepis pochodzi z książki " Najlepsze wypieki czytelników Poradnika Domowego"
Święta, kuchnia polska i ciasta