- Przepisy na Boże Narodzenie
- 13 stycznia 2023
Szarlotka czy ciasto z makiem? Ciasto japońskie:
To klasyk z polskiego, świątecznego stołu. Jest prawdopodobnie tak samo inspirowany Japonią, jak ryba po grecku. Kiedyś nazywano go "japońskąszarlotką", "japońskimmakowcem", "japońskim ciastem". Wynika to z tego, że ciasto nie nadaje się dla wydry czy psa. Jest wilgotne, a także aromatyczne. Jest wilgotne i aromatyczne dzięki dodatkowi startych jabłek.
Zamiast standardowej polewy kakaowej, użyłam ganache z prawdziwej czekolady. Dzięki temu ciasto to stało się mniej oczywiste, a bardziej smaczne.
Z tych składników powstanie tortownica o średnicy 21 cm. Ciasto można upiec w owalnej formie o wymiarach 25 x 30 cm.
PUSZKA JAPOŃSKA (MAKOWIEC JAPOŃSKI)
4 duże jajka,
100g masła,
1/2 szklanki cukru,
150g suchego mielonego maku,
3 średniej wielkości jabłka,
3 czubate łyżeczki kaszy manny
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2-3 krople aromatu migdałowego,
mała garść rodzynek,
mała garść grubo posiekanych orzechów włoskich.
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
polewaczki:
100 g ciemnej czekolady,
70ml kremowego serka,
1 łyżeczka miodu
Zmielony mak przełożyć do rondelka, dodać 2/3 szklanki wrzącej wody. Gotuj przez kilka minut, aż mak wchłonie cały płyn. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Oddzielić białka od żółtek. Zmiksować masło i cukier z cukrem waniliowym, aż stanie się jasne i puszyste. Dodawać po jednym żółtku na raz. Następnie małymi partiami dodawać mak. Dodaj kaszę manną, proszek do pieczenia oraz obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Białka wmieszać do ciasta ubijając je do momentu, aż powstanie sztywna piana. Na koniec do ciasta dodać aromat migdałowy i orzechy.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto.
Piec w temperaturze 180° przez 50-60 minut lub do momentu, gdy patyczek będzie suchy.
Wystudzone ciasto polukrować.
Polewa (Ganache czekoladowy): Zagotuj śmietankę na średnim ogniu. Połam czekoladę na małe kawałki i umieść ją w misce. Dodaj do miski wrzącą śmietankę i miód. Pozostaw na 5 minut. Kontynuuj energiczne mieszanie, aż uzyskasz błyszczącą, gładką masę.
makowiec japoński |
makowiec japoński przepis |