- Przepisy na Boże Narodzenie
- 4 grudnia 2022
Zupa z soczewicy i grzybów
Wigilijnym klasykiem jest zupa grzybowa z lazankami. Ale równie dobrze można ją przygotować na obiad w postaci zupy grzybowej z soczewicą. Jest bogata i pyszna. Jest tak pyszna, że Twoi goście będą ją miło wspominać i .... zostawiać puste talerze.
ZUPA GRZYBOWA Z SOCZEWICĄ
(5 porcji)
- 300g mrożonych grzybów (najlepiej całe kapelusze, ale nie jest to konieczne),
- 200g czerwonej soczewicy,
- 2 małe marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- mały kawałek selera,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1/2 pora (biała porcja),
- 1,5 L bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 łyżki stołowe oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia,
- sól, papryka
- posiekana pietruszka
Pieczarki rozmrozić. Por posiekać, a marchewkę pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać por i grzyby. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj pokrojone warzywa i smaż jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj bulion i liście laurowe. Gotuj ziemniaki przez 15 minut, aż będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
W osobnym garnku ugotuj soczewicę. Pilnuj ich i gotuj przez 12-15 minut.
Ugotowaną soczewicę wyłożyć na talerze. Zalać zupą i posypać natką pietruszki.