- Przepisy na Boże Narodzenie
- 27 stycznia 2023
Paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami
Paszteciki do barszczu wigilijnego Barszcz wigilijny to prawdopodobnie pierwsza rzecz, która przychodzi Ci do głowy, gdy myślisz o pasztecikach. Są pyszne i nie da się zaprzeczyć ich wspaniałemu smakowi. Tym razem jednak mam inną propozycję. Nadzienie z kaszą gryczaną i grzybami jest pyszne i równie świąteczne. Najlepiej smakują na ciepło, tak jak wszystkie paszteciki. Paszteciki są spokojne i łatwe w przygotowaniu. Można je upiec kilka dni przed świętami i zamrozić po wystudzeniu. Tuż przed podaniem podgrzewamy paszteciki w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 12-15 minut. Z podanych składników wychodzi około 24 pasztecików.
PASZTECIKI Z GRZYBAMI
500g mąki,
20g drożdży świeżych
250g margaryna Palma, Kruszwica,
250g kwaśnej śmietany 18%,
3 jajka,
200g kaszy gryczanej,
400g grzybów mrożonych
1 cebula,
2 łyżki oleju,
1 łyżka kminku lub czarnuszki
1-2 łyżeczki majeranku,
Sól i pieprz do smaku
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Grzyby po rozmrożeniu drobno posiekać.
Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, następnie dodać grzyby i dusić przez 10 minut. W misce połączyć kaszę, grzyby i 2 białka. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zmiksować krótko blenderem, tak aby połowa kaszy została nienaruszona. Farsz będzie bardziej zwarty, jeśli zrobisz częściowe blendowanie.
Drożdże rozmieszać w śmietanie i odstawić na 10 minut.
Połącz margarynę z mąką, aż uzyskasz kruchą masę. Wmieszaj 2 żółtka. Dodaj drożdże i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Podziel je na cztery części. Każdą część rozwałkować na długi, cienki pasek o grubości około 5 mm i szerokości 10 cm. Na środku umieścić farsz. Ciasto zwinąć w długi, gładki rulon i położyć szwem do dołu. Roladę należy posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać czarnuszką i kminkiem. Kroić na paszteciki o długości 8 cali. Analogicznie postępować z resztą ciasta.
Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki piec przez 20 minut lub do momentu, gdy będą miały złoty kolor.
Przepis powstał na potrzeby projektu e-booka ze świątecznymi przepisami we współpracy z portalem zPierwszegoTloczenia.pl i ZT Kruszwica :)
Boże Narodzenie, Kuchnia polska, Łatwe, Przekąski i przystawki, Ryż i kasza, Tanie Vege, Wpis sponsorowany