- Przepisy na Boże Narodzenie
- 21 stycznia 2023
Ciasto z pikantną gwiazdką
Zwykły biegacz w owalnej foremce? Nooo... Nooo... To jest coś, co wierzę, że w tym roku będzie wielkim hitem na moim świątecznym stole.
Proponuję zrobić bajgle z ciasta korzennego pozostałego po wycięciu gwiazdek.
KREM Z GWIAZDEK KORZENNYCH
Ciasto korzenne
- 250g mąki,
- 50ml oleju,
- 100g cukru pudru,
- 2 duże jajka,
- 100g płynnego miodu,
- 100ml mleka,
- 1 czubata łyżka stołowa przyprawy do piernika,
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
ciasto jogurtowe:
- 3 jajka,
- 175g cukru,
- 100ml oleju,
- 150g jogurtu naturalnego,
- 250g mąki,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- sok i skórka z 1/2 cytryny
Przygotuj ciasto korzenne, oddzielając białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. W trakcie miksowania wymieszaj miód, mleko i olej. Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i ziele angielskie. Mieszaj mąkę, proszek do pieczenia, i ziele angielskie razem w misce. Białka zmiksować na sztywną pianę ubijając je.
Ciasto przełóż do formy do pieczenia o wymiarach 11 x 25 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180° przez 50-60 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w ciasto nie będzie do niego przylegał.
Pozwól upieczonemu ciastu ostygnąć przed pokrojeniem na plastry. Użyj foremki, aby wyciąć gwiazdki z każdego plastra.
Przygotować ciasto jogurtowe. Oddziel białka i żółtka. Wymieszaj żółtka z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Dalej miksuj żółtka z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Następnie dodać olej i jogurt. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem i wmieszać do ciasta. Dodaj sok z cytryny i skórkę. Użyj łyżki, aby wymieszać wszystko razem. Białka zmiksuj na sztywną pianę, a następnie złóż ją do ciasta.
Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno należy wylać 1/3 ciasta jogurtowego. Gwiazdki ułożyć w rzędzie wzdłuż foremki tak, aby każda gwiazdka stykała się z drugą. Wlać pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180° przez 45-50 minut lub do momentu, gdy patyczek nie będzie już przylegał do ciasta.
Schłodzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub obłożyć lodem.
(Przepis zaadaptowany z bloga Aniskovo z moimi drobnymi modyfikacjami. Boże Narodzenie, Ciasta