- Przepisy na grilla
- 15 listopada 2022
Grillowane krewetki z ananasem
Pierwsze skojarzenie to kiełbaski, karkówka i boczek. Dziś przedstawiam Wam lekki i pyszny przepis, który z łatwością wykonacie na grillu elektrycznym lub węglowym. Grillowane krewetki z ananasem. Produkty można nadziać na patyczek, albo grillować osobno. Brzmi to niesamowicie, a smakuje jeszcze lepiej. Smakuje niesamowicie, obiecuję!
Grillowane krewetki z ananasem
Składniki:
- 300g surowych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 papryczka chili
- 2 gałązki tymianku
- Sok z połowy cytryny
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- Pół łyżeczki soli
- czarny pieprz
- pół ananasa
Krok 1:
Obierz krewetki ze skorupek. Posiekaj drobno czosnek (lub przeciśnij go przez praskę), chili, a następnie rozmaryn i tymianek. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.
Krok 2:
Ananasa należy pozbawić skóry i pokroić w "filety". Krewetki opiekać na rozgrzanym grillu elektrycznym przez 1-2 minuty z każdej strony. Krewetki gotują się bardzo szybko, więc należy zachować ostrożność. Opiekaj ananasa przez około 4-5 minut z każdej strony. Podawaj ananasa z sałatką grecką, lavash, lub jakimkolwiek innym daniem dodatkowym, które preferujesz.