- Przepisy na grilla
- 12 listopada 2022
Miodowa marynata do mięs. Idealna do grillowania.
Miodowa marynata do mięsa. Przepis krok po kroku.
Przepisy na marynaty do grilla cieszą się dużym zainteresowaniem w sezonie letnim. Dziś dzielę się jedną z moich ulubionych kombinacji smakowych. Miodowa marynata do mięs z grilla świetnie sprawdza się w przypadku karkówki, ale polędwiczki i udka również ją pokochają. ?
Składniki:
- 500g karkówki wieprzowej pokrojonej w plastry
- 2 łyżki miodu faceliowego (ja użyłam z Manufaktury Wielkopolskiej).
- 2 łyżki musztardy, np. miodowej
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki olejów roślinnych np.
- 3 ząbki czosnku
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- Sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Najpierw umieść karkówkę w dużej misce. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty: miód (możesz go lekko podgrzać, aby był bardziej gładki), musztardę miodową i olej roślinny.
Krok 2:
Drugim krokiem jest natarcie mięsa składnikami marynaty. Pozwól, aby przyprawy wniknęły w mięso przez co najmniej 2 godziny.
Krok 3:
Karkówkę należy grillować na patelni grillowej, lub klasycznie na rusztach grillowych po 4-5 minut z każdej strony. Nie należy kłaść na ruszt grillowy mięsa prosto z lodówki. Może się ono przypalić, jeśli temperatura dotrze do grubości karkówki z zewnątrz.
Grillowaną karkówkę można podać z nowymi ziemniakami, brokułami i sosem tzatziki.
Miodowa marynata do mięsa ma lekką konsystencję i owocowy smak. To zasługa dodatku miodu faceliowego, który został przygotowany według tradycyjnych regionalnych receptur. Jest on zbierany z sadów Doliny Noteci i konserwowany w odpowiednich warunkach, dzięki czemu zachowuje swoje właściwości odżywcze i smakowe. W 100% naturalny, bez sztucznych dodatków, konserwantów i cukru. Znany jest również jako wiązówka, czyli facelia. Jest gatunkiem z rodziny ogórecznikowatych i pochodzi z Kalifornii. Jest bardzo cenioną rośliną miododajną ze względu na swój fioletowo-niebieski kolor.
Miodowa musztarda, czosnek, miód i inne przyprawy wzmacniają smak marynaty. Dobrze komponuje się z dymnym zapachem grilla i podkreśla smak karkówki. Do przygotowania mięsa polecana jest marynata miodowa. Mile widziane wszelkie uwagi i pytania dotyczące przepisu.