- Przepisy na grilla
- 11 listopada 2022
Idealne marynaty na grilla
Dziś podzielę się z Wami trzema pysznymi marynatami, które idealnie nadają się do grillowania. Potrawy z grilla to moje ulubione letnie danie, obok większej ilości warzyw i owoców. W każdy weekend mam ochotę palić na grillu, kręcić rusztem i dokładać do ognia. W razie niepogody, w domu trzymam pod ręką solidną patelnię grillową. Ten model jest solidny na 28 x 28 cm i posiada powłokę nieprzywierającą oraz unikalny wzór diamentów, dzięki czemu wyróżnia się podczas grillowania potraw. Poniżej przedstawiam trzy pomysły na marynaty do grilla.
Trzy sprawdzone marynaty, które idealnie nadają się do grillowania
Szaszłyki z łososia z ananasem
Składniki:
- 400g filet z łososia
- Pół małego ananasa
- Sok z połowy pomarańczy
- 3 łyżki stołowe posiekanej cebuli dymki
- 2 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- Pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka miodu (np. Miód wielokwiatowy
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
Pokrój łososia i ananasa w dużą kostkę o wymiarach 3x3 cm. W misce połączyć rybę z sokiem z cytryny, startym imbirem i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj przyprawy z łososiem i pozwól mu odpocząć przez 30 minut. Dzięki temu smaki przenikną do mięsa. Następnie nadziej kawałki ananasa kawałkami łososia. Umieść kawałki ananasa na rozgrzanej patelni lub grillu na 2 minuty z każdej strony. Obróć kilka razy. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak grillowane warzywa czy nowe ziemniaki.
Marynata curry do udek z kurczaka
Składniki:
- 500g mięsa z ud kurczaka bez skóry i bez kości
- Sok z połowy limonki + skórka
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- Świeży imbir, 3 cm kawałki
- 60 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu, np. miód wielokwiatowy
- 1 łyżeczka soli
- Pół łyżeczki chili w proszku lub pieprzu w proszku
Sposób przygotowania
Umieścić udka z kurczaka w misce. Połącz startą skórkę, sok z limonki, curry w proszku i sos sojowy. Dodaj miód, starty imbir, miód, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 2h do 24 godzin. Im więcej czasu mięso będzie się marynować, tym mocniejszy smak nadadzą mu przyprawy. Grilluj mięso na rozgrzanym grillu lub patelni przez 15 minut, obracając raz na jakiś czas. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. sosem tzatziki lub ryżem.
Karkówka w marynacie ziołowej
Składniki:
- 500g karkówki wieprzowej w plastrach
- 50 ml oleju roślinnego 50 ml oleju roślinnego, np.
- 2 łyżki pikantnego majonezu np. dijon
- 2 łyżki keczupu
- 3 ząbki czosnku
- łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka soli
- Pół łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
Umieść plastry karkówki w misce. Wymieszać olej roślinny, musztardę i ketchup. Dodać starty czosnek, majeranek i paprykę. Wymieszaj mięso ze składnikami marynaty i odstaw na 2h - 24h. Przyprawy będą miały tym mocniejszy smak, im dłużej mięso będzie się marynować. Grilluj mięso na grillu lub patelni mocno rozgrzanej przez 10-12 minut, obracając raz na jakiś czas. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak surówka z młodej kapusty i sos BBQ.
Grillowanie niezależnie od pogody
Dzisiejszy post miał być o grillu, a ja robiłem zdjęcia w plenerze. Jak to często bywa w polskich klimatach, musiałam zmienić plany i przenieść się pod zadaszenie. Mam to szczęście, że posiadam solidną patelnię grillową, z której mogę korzystać w takich sytuacjach. Pokrótce opowiem Wam, dlaczego ją uwielbiam.
- Jak wspomniałam we wstępie, jest kwadratowa i duża o wymiarach 28 x 28 cm. Dzięki temu można na niej zmieścić duże porcje warzyw, mięsa, a nawet duże ryby.
- Powłoka Nonstick jest stosowana tylko w naczyniach AMT. Jest ona zasadniczo beztłuszczowa i może być używana do grillowania ryb i sera halloumi. Nie trzeba używać detergentu ani wody, ale można ją czyścić ręcznikiem papierowym.
- Grube dno sprawia, że patelnia dłużej utrzymuje ciepło i nie stygnie podczas grillowania. Dzięki temu stek jest idealnie wysmażony, przyrumieniony z zewnątrz i delikatny w środku.