- Przepisy na grilla
- 29 listopada 2022
Grillowany kurczak gyros podawany z warzywami
Mimo, że sezon grillowy jeszcze się nie rozpoczął, postanowiłam dziś na obiad przygotować wszystko z grilla. Połączenie warzyw z piersią z kurczaka z dodatkiem sosu to zwycięska kombinacja. Ten obiad jest łatwy do przygotowania nawet jeśli nie czekacie do sezonu grillowego. Wystarczy, że w domu użyjesz patelni grillowej lub grilla elektrycznego.
Grillowany gyros z kurczaka podany z warzywami
Składniki:
Kurczak:
- Piersi z kurczaka 450g
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 3 łyżki oliwek
- Sól i pieprz
Warzywa:
- 1 batat
- średniej wielkości cukinia
- czerwona papryka
- Średniej wielkości cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Sos:
- 200 ml gęstego jogurtu
- Jedna łyżeczka płynnego miodu, np. lipowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
- Płaska łyżeczka curry
- Sól, szczypta papryki
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Za pomocą ręczników papierowych osusz piersi z kurczaka. Zamarynuj pierś w przyprawie gyros i oleju.
Krok 2:
Po dokładnym osuszeniu batata, pokrój go na kawałki o grubości około centymetra. Paprykę pokrój na duże kawałki, a następnie cukinię w krążki. Cebulę podziel na ćwiartki. Umieść warzywa w misce. Dodaj oliwę z oliwek, czosnek, sól. Wszystko razem wymieszać.
Krok 3:
Rozłóż składniki równomiernie na grillu. Grilluj warzywa przez 2 minuty z każdej strony. Batat wymaga więcej czasu. Piersi opiekać przez 5-6 minut z każdej strony.
Krok 4:
Jogurt wymieszać z miodem, posiekanym ząbkiem czosnku, posiekaną pietruszką i curry w proszku. Doprawić solą i ostrą papryką. Dobrze wymieszać.
Ułożyć warzywa na indywidualnym talerzu. Na warzywach ułożyć paski kurczaka, a następnie dodać sos.