- Przepisy na grilla
- 26 listopada 2022
Papryczki padronowe nadziewane serem śmietankowym
Papryka padron faszerowana kremowym serem to świetny przykład na to, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne. Na tym talerzu znajduje się pieczona na patelni papryka i obniżający poziom cholesterolu ser Benecol. To połączenie zdrowego, smacznego i kolorowego jedzenia świetnie nadaje się na piknik, grilla czy spotkanie towarzyskie.
Instrukcja krok po kroku jak zrobić paprykę padron z serkiem śmietankowym.
Składniki dla 6 osób:
- 250g opakowanie papryki Padron
- 2 opakowania twarogu z czosnkiem Benecol
- 2 łyżki stołowe posiekanej bazylii
- 1 średnio ostra mała papryczka chili
- 1 łyżka prażonych nasion sezamu, ja użyłem czarnych nasion sezamu
- 3 łyżki oliwy z oliwek, np. extra virgin
- Sól
1 porcja zawiera 40g sera Benecol (zalecana dzienna dawka obniżająca poziom cholesterolu).
Sposób przygotowania.
Krok 1:
Papryki opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. Należy je prażyć na rozgrzanej patelni grillowej przez 3-4 min, obracając raz na jakiś czas. Aby zmiękły i osłodziły się, ważne jest, aby odpowiednio opiekać papryki.
Krok 2:
W misce wymieszaj Benecol garlic curd, posiekaną bazylię, papryczki chili i oliwę z oliwek. Dodaj uprażone ziarno sezamowe i trochę soli do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Krok 3:
Po ostudzeniu papryki usuń ogonek i odetnij końcówki. Następnie usuń gniazda nasienne. Ja używam nożyczek, ale można też użyć małego, ostrego noża.
Krok 4:
Puste miejsce wypełnij twarogiem.
Na koniec skropić paprykę oliwą z oliwek i posypać posiekaną papryczką chili.
Stanole roślinne - wyjątkowy składnik obniżający cholesterol
Pamiętaj, że cholesterol jest ważny w każdym wieku, a jego wysoki poziom może mieć negatywny wpływ na każdego, nawet młodego człowieka. Lepiej jest zapobiegać niż leczyć za pomocą diety. Ważne jest prawidłowe odżywianie i regularne ćwiczenia.
2-3 tygodnie regularnego stosowania może spowodować obniżenie cholesterolu o 7-10%.