- Przepisy na grilla
- 22 listopada 2022
Trzy proste marynaty do wykorzystania przy grillowanych mięsach
Trzy proste marynaty do grillowania mięs
Sezon grillowy w pełni. Oto moje 3 ulubione marynaty do grillowania mięs.
Latem często staję się człowiekiem pierwotnym. W najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów na rodzinne grillowanie. Na zachętę proponuję przepis na pyszną młodą kapustę sałatka która idealnie komponuje się z mięsami przyrządzanymi nad ogniem.
Wypróbujcie moje proste marynaty do mięs z grilla przy najbliższej okazji. Z pewnością staną się one Twoimi ulubionymi. Możesz też zostawić komentarz, aby dać nam znać, jakie inne przepisy na grilla lubisz.
Marynata do karkówki wieprzowej:
- 600g karkówki wieprzowej
- 40 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku starte
- 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić w cienkie plastry. Czosnek zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Pozostawić do odpoczynku na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Grillować po około 5-6 minut z każdej strony na dobrze rozgrzanym węglu.
Marynata do kurczaka:
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml jogurtu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- Kilka listków świeżej kolendry
- Pobierz skórkę startą od 1 cytryny
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka podzielić na długie plastry. Posiekać świeżą kolendrę, zetrzeć na tarce czosnek. Wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Pozostawić do odpoczynku na co najmniej 2 godziny. Grillować po 5-6 minut z każdej strony na dobrze rozgrzanym węglu.
Marynata do bekonu:
- 600 g surowego boczku
- 30 ml oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej mąki z wędzonej papryki
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w plastry. Czosnek zetrzeć na tarce, imbir pokroić w plasterki. Wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Marynować przez co najmniej 2 godziny, ale najlepiej przez całą noc. Grillować przez około 15 minut na dobrze rozgrzanych węglach. Raz lub dwa razy przewrócić mięso na drugą stronę.