- Przepisy na grilla
- 19 listopada 2022
Burger wołowy podawany z domowymi frytkami - przepis krok po kroku
Burger wołowy podawany z domowymi frytkami Przepis krok po kroku
Od czasu do czasu burger wołowy musi być Nie z byle jakiego straganu, ale zrobiony na świeżo. Pełnia szczęścia, jeśli do tego są domowe frytki. Burger świetnie nadaje się na pikniki, grille i inne posiłki. Jest też łatwy do złożenia w całość. Dzieci będą go uwielbiać.
Składniki do wykonania 4 burgerów:
- 600g wysokiej jakości mielonej wołowiny (np. entrecote lub pieczona wołowina)
- 2 pomidory (np. malinowe)
- 2-3 ogórki małosolne
- 8 liści sałaty kędzierzawej
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki octu jabłkowego
- Sól i czarny pieprz
- Odrobina oleju roślinnego
Sos:
- 3 łyżki dobrego majonezu (użyłam Rolskiego).
- 2 łyżki łagodnego ketchupu (tu również wybrałem BIO ketchup firmy Roleski).
- Można dodać kilka kropel sosu Tabasco
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka marynaty z cebuli (więcej informacji poniżej).
- Sól i pieprz
Domowe frytki:
- 1 kg ziemniaków
- Olej do smażenia, np. olej rzepakowy
- Sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie warzywa należy pokroić z zachowaniem następujących różnic: ogórek należy pokroić pod kątem, cebulę bardzo cienko, a następnie pomidor powinien mieć klasyczne plasterki. Sałatę należy osuszyć pod zimną bieżącą wodą, a następnie osuszyć.
Krok 2:
Skrop cebulę octem jabłkowym lub innym jasnym lub różowym octem i lekko posól. Dzięki temu usuniemy naturalną ostrość cebuli. Rozwija kwaśny smak, akcentuje słodkie nuty i zmienia kolor na bardziej fluorescencyjny odcień. Pozostawić do odpoczynku na 30 minut. Przyznam, że patent dostałam od Jamiego Olivera w TYM WIDEO.
Krok 3:
Przygotuj sos
W misce wymieszaj majonez, tabasco i sos worcestershire. Sekretnym składnikiem jest łyżka stołowa marynaty. Doprawić solą do smaku.
Krok 4:
Dopraw mięso świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą, a następnie ugniataj je rękami. Do formowania burgerów można użyć specjalnych pierścieni. Ja wykorzystałam patent na formowanie plastikowego pojemnika. Był to jednorazowy, okrągły plastikowy pojemnik na wynos. Użyłam go jako formy do robienia kotletów schabowych. Dno wypełniłam około 2 cm warstwą mięsa i uformowałam. Następnie odwróciłam go na drugą stronę. Po kilkukrotnym stuknięciu, idealnie okrągły hamburger zdołał opaść na deskę do krojenia.
Zanim zaczniecie składać burgery, warto zabrać się za frytki.
Obierz ziemniaki. Pokrój ziemniaki na frytki. Grubość frytek zależy od Twoich preferencji. Pozwól frytkom namoczyć się w bardzo zimnej wodzie przez kilka minut. Skrobia sprawi, że będą bardziej chrupiące. Dokładnie osusz frytki ręcznikiem lub ściereczką. Smaż frytki na oleju na średnim ogniu (około 140°C). Gdy ziemniaki zmiękną, przekręć palnik na wysoki. Temperatura oleju powinna osiągnąć (190°C). Gotuj do momentu uzyskania złotego koloru. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Do frytek należy dodać sól i BIO Keto.
Krok 5:
Burgery możesz przygotować na tradycyjnym grillu. Jeśli pogoda nie współpracuje, możesz użyć patelni grillowej. Lekko posmaruj kotlety olejem roślinnym, a następnie umieść je na rozgrzanym grillu lub patelni. Gotuj burgery przez 2-3 minuty na stronę, aż będą średnio krwiste. Opiecz bułki na grillu.
Krok 5:
Teraz czas na złożenie burgerów ????. Dolną bułkę posmaruj jedną łyżką sosu, a górną jedną łyżką ketchupu BIO. Kolejność składników jest dowolna. Ja zaczęłam od cebuli marynowanej, a następnie dodałam sałatę, kotleta, pomidora i ogórka. Wierzch pokryłam bułką tartą. ?
Punkty kluczowe.
Dzisiejszy przepis jest bardzo złożony, więc nie będę się więcej "produkował". Zajmę się tylko głównymi kwestiami, do których należy mięso. Jest to albo dobrej jakości wołowina, entrecote, albo rostbef, z którego powstaje burger. Najlepsze rasy wołowiny to Hereford, Black Angus i Charolais. Pamiętajmy, że mięso na burgera powinno mieć od 20-30% tłuszczu i wysoką kleistość. Kleistość to smak nośny. Dzięki niej kotlety dobrze się formują i nie rozpadają się w obróbce termicznej.
Ważne są dodatki, oprócz mięsa. Zrób samodzielnie ogórki kiszone. Wybierz soczyste, słodkie pomidory. Ten patent jest dobrą alternatywą dla czerwonej kiszonej cebuli. Sos tabasco z sosem worcestershire i ekologiczny BIO Ketchup nadają mu niepowtarzalny smak.