- Przepisy na grilla
- 11 listopada 2022
Surówka z młodej kapusty. Przepis krok po kroku.
Gdybym miała wybrać sezonowy dodatek do dań z grilla (link), to byłaby to surówka z młodej kapusty. To była pierwsza sałatka, którą zrobiłam w domu, gdy miałam 7 lat.
Gdy pogoda robi się cieplejsza, a słońce intensywniejsze, zaczynają za mną chodzić zapachy grillowanego mięsa, węgla drzewnego, delikatnych grillowanych warzyw i kremowej konsystencji tzatziki mojej mamy. Idealnym dodatkiem do tych wszystkich potraw jest sałatka z młodej kapusty. Nie jest to może najłatwiejszy przepis w mojej kolekcji, jednak chciałam się nim z Wami podzielić, bo jest w 100 procentach sprawdzony.
Z łatwością przygotujesz idealny "zielony" dodatek do swojego grilla. Ta sałatka świetnie komponuje się z grillowaną rybą, karkówką czy drobiem. Sałatka ta jest również świetną bazą. Możesz dodać do niej ugotowane obrane ziemniaki z marynaty i pomidorki koktajlowe, a także małosolne paski ogórka i papryki, możesz też zrezygnować z pieczywa.
Czasami warto zrezygnować z dressingów na bazie majonezu do sałatek. Mogą one powodować problemy trawienne i utrudniać dania z grilla.
Surówka z młodej kapusty
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty (600g)
- 1/2 pęczka kopru
- 1 do 2 ząbków czosnku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki stołowe białego octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
Kapustę kroimy na małe kawałki i umieszczamy w misce.
Wymieszaj posiekany koperek, starte goździki, oliwę, ocet i przyprawy.
Wszystko delikatnie wymieszać rękami.
Dla urozmaicenia można dodać pomidory lub pokrojone ziemniaki.
Smacznego!