- Przepisy na grilla
- 9 listopada 2022
Grillowana karkówka
Grillowanie to mój ulubiony sposób przyrządzania potraw. Masz świeże powietrze, dobrych przyjaciół, rodzinę i pyszne jedzenie. Na grillu można przyrządzić prawie wszystko: pyszne desery i pizzę, czy całe kurczaki. Wiadomo, że najpopularniejszymi potrawami są klasyki, takie jak kiełbasa, kaszanka czy karkówka z kurczaka. Nie ma w tym nic złego, pod warunkiem, że zrobisz wyjątkowe marynaty, na przykład miodową musztardę.
Mój przepis idealnie nadaje się na grilla. Jest prosty w wykonaniu i smakuje niesamowicie. W razie pytań jestem do dyspozycji ????. Zostaw komentarz
Karkówka grillowana w musztardzie Przepis krok po kroku
Składniki:
- 700 g karkówki wieprzowej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml oleju roślinnego, np.
- 3 łyżki musztardy miodowej (użyłam musztardy miodowej Rolesky )
- Sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Karkówkę podziel na równe kawałki i umieść je w misce. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty: paprykę w proszku (tymianek), majeranek, starty imbir. Olej roślinny, musztarda miodowa i polski miód gryczany to wszystko, czego potrzebujesz. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 12 godzin przed foliowaniem.
Krok 2:
Aby doprowadzić mięso do temperatury, wyjmij je z lodówki. Zacznij rozpalać grilla. Wolę węgiel drzewny niż brykiet, ponieważ daje lepszy efekt smakowy. Węgiel musi być gorący. Umieść plastry karkówki na grillu i grilluj przez około 5 minut z każdej strony.
Karkówkę podałam z sałatką składającą się z młodej kapusty, ziemniaków z marynaty i sosu tzatziki.