- Przepisy - kuchnia grecka
- 28 stycznia 2023
Bifteki w języku greckim
Bifteki to pyszne greckie kotlety mielone, które są nadziewane serem feta i halloumi. Bifteki są wyjątkowe ze względu na serowe nadzienie oraz doprawienie miętą i oregano. Idealnym dodatkiem do tego dania jest dip tzatziki ze świeżym pieczywem.
GRECKIE BIFTEKI
(Przepis na 5-6 szt.
- 250g mielonego mięsa wołowego,
- ok. 200g sera feta,
- 1/2 średniej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanego,
- świeżej mięty,
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 jajko,
- ok. 2 łyżki bułki tartej
- sól, papryka
- olej lub oliwa do smażenia
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, miętą, solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz gładką masę. Podziel masę na pięć lub sześć części. Ser feta podziel na pięć lub sześć podłużnych słupków. Spłaszcz każdy kawałek mięsa rękami. Na środku umieść kawałek sera. Poklep całość, aby uformować podłużne kotlety.
Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Aby kotlety były dobrze usmażone, pod koniec smażenia zmniejsz ogień na niski. Przykryj patelnię i pozwól jej się dusić przez około 10 minut.
Alternatywnie możesz je krótko smażyć na dużym ogniu. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.
Bifteki można również posmarować oliwą z oliwek i upiec na aluminiowych tackach. Łatwa kuchnia grecka i bałkańska, Łatwe, Mięso, Obiady z wołowiną