- Przepisy - kuchnia polska
- 20 sierpnia 2023
Co możemy zrobić z żywnością zawierającą cukier puder?
Potrawy z cukrem pudrem - Co fajnego można przygotować?
Cukier puder to podstawa w każdej kuchni. Mimo że używam go bardzo mało, zawsze dodaję go do moich wypieków. Cukier puder dodaje wypiekom charakteru. Idealny słodzik w proszku do ciast i wypieków to taki, który jest sypki i słodki oraz szybko rozpuszcza się w lukrach lub masach. Jak przygotować idealny cukier puder?
Czy można sobie wyobrazić łaskę bez cukru pudru? To prawda! Niektóre wypieki nie są takie same bez słodzika w proszku. Cukrem pudrem zazwyczaj posypuje się wypieki, takie jak pączki i chrupiące faworki. Cukier puder stanowi również podstawę lukru, którego używamy do dekoracji słodkich przysmaków. Kiedy piekę rogaliki pod koniec procesu pieczenia na Dzień Świętego Marcina, polewam je lukrem królewskim. Wyróżnia się on cukrem pudrem i wodą. Lukier królewski, który jest wytwarzany z białego cukru pudru, zawiera również białka jaj. Po połączeniu cukru pudru i białek lukier jest biały i błyszczący. Ostatnio użyłam tego lukru do dekoracji pierniczków na Boże Narodzenie. Jak widać, lukier puder znajduje zastosowanie w wielu sytuacjach kuchennych. Ale co się stanie, jeśli podczas pieczenia zabraknie nam lukru w proszku?
Nie sądzę, abyś o tym wiedział, ale możesz zrobić cukier puder w domu. Najprostszym sposobem na zrobienie cukru pudru jest zmielenie zwykłego cukru. Najlepszym sposobem na zmielenie cukru jest użycie młynka do kawy. Wsyp cukier w to samo miejsce co kawę, a następnie zmiel go na pył. Rozsyp trochę zwykłego cukru na stolnicy i użyj wałka do ciasta, aby przeciągnąć go, aż stanie się pyłem. Kryształki cukru zostaną zmiażdżone na pył. Zamiast wałka można użyć szklanki lub tłuczka do mięsa. Warto wcześniej zabezpieczyć cukier kawałkiem papieru. Możemy również przygotować cukier puder, używając zwykłego cukru i blendera. Cukier należy miksować w podwyższonym naczyniu, aby nie rozsypał się po blacie podczas miksowania na najwyższych obrotach.
Czy wiesz jak zrobić cukier puder w domu? Ten artykuł jest wart przeczytania
Nie wyobrażam sobie pachnących i chrupiących naleśników bez cukru pudru, dlatego przygotowałam dla Ciebie przepis na domowe naleśniki z jabłkami.
Potrawy z cukrem pudrem
Potrzebujemy:
2 jabłka,
200 ml mleka,
1 jajko,
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło lub olej do smażenia.
Najpierw musimy przesiać mąkę do dużej miski. Następnie dodajemy cukier, wanilinę i sodę oczyszczoną. Następnie mieszamy całą mieszaninę.
Do masy dodajemy mleko i jajko, ubijamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki bez gniazda nasiennego i powoli mieszamy z ciastem. Wlewać ciasto, po jednej łyżce na raz, na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.