- Przepisy na grilla
- 25 listopada 2022
Co grillować na wegańskiego grilla?
Wegańskie grillowanie... To hasło może Was odstraszyć i sprawić, że wegański grill będzie Wam się kojarzył z warzywnymi szaszłykami i tofu. Macie mnie, kucharza, który nie boi się podjąć żadnego trudnego tematu i z niejednego pieca chleb jadł. Wypróbowałam dwa wegańskie przepisy i oba były wybitne. Te przepisy są nie tylko wolne od mięsa czy innych produktów odzwierzęcych, ale także pełne smaku i dymnego aromatu.
Co grillować na wegańskiego grilla? ?
Wegańska kaszanka z kiszoną kapustą
Składniki:
- 2 opakowania kaszanki roślinnej
- 3 cebule
- 700g kapusty kiszonej
- 4 łyżki stołowe oleju roślinnego, np. oleju rzepakowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 4 liście laurowe
- Sól i pieprz
Folia aluminiowa do zawinięcia puddingu
Sposób przygotowania
Krok 1:
Usuń skórki z cebuli i pokrój ją w piórka. Odsącz nadmiar soku z kapusty. Podziel folię aluminiową na 4 arkusze. Na koniec posmaruj każdy arkusz folii aluminiowej olejem roślinnym.
Krok 2:
Na każdym kawałku ułożyć porcję kapusty kiszonej. Następnie dodaj dwie kaszanki. Na koniec dodaj garść cebuli, liść laurowy i garść zielonej cebulki. Doprawić składniki majerankiem i szczyptą soli. Aby zamknąć opakowanie, zawiń kaszankę w folię.
Krok 3:
Grillować przez 15-20 minut na rozgrzanym grillu obracając raz lub dwa razy. Podawać z chlebem, lub nowymi ziemniakami, z musztardą lub chrzanem.
Vegeburger z grillowaną ostrygą
Składniki:
- Ćwiartka młodej kapusty
- 1 marchew
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- Szczypta cukru
- 2 pudełka burgerów warzywnych
- 4 bułki do hamburgerów
- 200g ostryg lub pieczarek np.
- 2 pomidory
- Ulubione pikle
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1:
Kapustę należy poszatkować. Następnie zetrzeć marchewkę na tarce jarzynowej. Do smaku dodać majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj sałatkę i odstaw na bok.
Krok 2:
Dopraw ostrygi oliwą z oliwek i solą. Pozwól im ostygnąć na rozgrzanym ruszcie.
Opiekaj burgery przez dwie minuty z każdej strony.
Krok 3:
Na koniec zmontuj swoje burgery. Na dolnej bułce ułóż hojną ilość colesławu i grillowanych ostryg, pasztetu warzywnego, plasterków pomidora, ogórka kiszonego i plasterków pomidora. Przykryj dolną bułkę górną bułką i lekko dociśnij.