- Przepisy - kuchnia włoska
- 1 listopada 2022
Risotto tricolore
Risotto to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw. Sposobów przygotowania tego dania jest kilka, dziś przedstawiamy jeden z nich który nas urzekł najbardziej!
Risotto
(4 porcje)
- 350g ryżu do risotto,
- 40g masła,
- 750ml bulionu,
- 25g startego parmezanu,
- Pół kieliszka białego wytrawnego wina,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 tańsza od puszki kukurydza,
- Pół paczki mrożonej pociętej zielonej fasolki strączkowej lub płaskiej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pietruszka,
- sól
W dużym rondlu roztopić masło, dodać do niego ryż i gotować przez około minutę, aż ryż stanie się półprzezroczysty. Wymieszać z gorącym bulionem. Przykryć garnek i gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Podsmaż cebulę, a następnie dodaj fasolę, paprykę i drobno posiekany czosnek. Przykryj patelnię i pozwól jej się dusić przez 5-10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień, aby pozwolić odparować wodzie. Kontynuuj podgrzewanie kukurydzy. Nie chcesz, aby warzywa były rozgotowane. Powinny być lekko al dente. Gdy ryż będzie ugotowany, wyłącz ogień i dodaj warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Wsyp parmezan i wino. Dobrze wymieszać. Pozwól, aby smaki "stopiły się" przez 15 minut. Wymieszaj i podgrzej .... Możesz posypać danie pietruszką, jeśli chcesz.
*Niektórzy mogą uznać to za profanację. Innym sposobem przygotowania risotto jest powolne wlewanie porcji bulionu. Następną porcję wlewa się dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie pierwszą. Robiłam risotto na oba sposoby. Muszę jednak przyznać, że... nie zauważyłam żadnej różnicy w smaku. Życzymy smacznego!