- Przepisy - kuchnia włoska
- 4 listopada 2022
Farfalle tricolore
Kolejna propozycja z kuchni włoskiej, rozpływające się w ustach Farfalle. To kapitalne danie na pewno zagości na dłużej w waszym menu!
Farfalle
(Przepis na 4 porcje)
- ok. 350g kolorowego makaronu (u mnie farfalle - cocardini i>
- 450g brokułów świeżych lub mrożonych (1 opakowanie),
- Pół słoika suszonych pomidorów marynowanych z oliwą,
- Garść migdałów,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól
Migdały obrać i pokroić w słupki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W osobnym garnku ugotuj brokuły.
Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodać posiekany czosnek i bardzo drobno pokrojone pomidory. Smażyć przez chwilę. Wymieszaj z ugotowanymi płatkami brokuła, a następnie dodaj na patelnię makaron.
Rozłożyć na talerze i posypać migdałami.