- Przepisy - kuchnia włoska
- 2 stycznia 2023
Spaghetti primavera
Sezon na młode warzywa w pełni. Są szparagi, szpinak i kalarepa O tej porze roku wiosenne spaghetti jest idealne, bo jest delikatne i kremowe.
W gazecie "Przepis" znajduje się przepis.
Palce lizać
" (19/2011). W oryginalnym przepisie wykorzystano groszek cukrowy i kalarepę. Można jednak zastąpić dowolne zielone warzywo według własnego gustu. Ja zastąpiłam cukrowy groszek świeżym szpinakiem
SPAGHETTI PRIMAVERA (dla 4 porcji)
Szparagi obrać, usunąć zdrewniałe końcówki i podzielić na mniejsze kawałki. Kalarepę pokroić w słupki usuwając skórkę. W rondlu zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru. Dodać szparagi, kalarepę i brokuły. Gotować warzywa przez kilka minut, aby były jeszcze lekko chrupiące. Odcedzić. Oczyścić szpinak i usunąć łodygi. Liście grubo posiekać i podgrzać we wrzątku na sitku. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać ząbki czosnku, przeciskając przez praskę. Smażyć przez około 30 sekund. Następnie dodać szpinak. Dodać ugotowane warzywa. Do rondla dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje. Doprawić solą do smaku. W tym czasie ugotuj makaron al dente. Odcedź makaron i połącz go z warzywami. Każdą porcję posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii lub tymianku.
Makarony, kuchnia włoska i obiady bez mięsa
SPAGHETTI PRIMAVERA (dla 4 porcji)
- 400g makaronu spaghetti,
- 1 duży pęczek świeżego szpinaku,
- 1/2 pęczka zielonych szparagów,
- 1 młoda kalarepa,
- 200g brokułów,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 350ml serka śmietankowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
- szczypta cukru,
- 4 łyżki stołowe startego parmezanu,
Szparagi obrać, usunąć zdrewniałe końcówki i podzielić na mniejsze kawałki. Kalarepę pokroić w słupki usuwając skórkę. W rondlu zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru. Dodać szparagi, kalarepę i brokuły. Gotować warzywa przez kilka minut, aby były jeszcze lekko chrupiące. Odcedzić. Oczyścić szpinak i usunąć łodygi. Liście grubo posiekać i podgrzać we wrzątku na sitku. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać ząbki czosnku, przeciskając przez praskę. Smażyć przez około 30 sekund. Następnie dodać szpinak. Dodać ugotowane warzywa. Do rondla dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje. Doprawić solą do smaku. W tym czasie ugotuj makaron al dente. Odcedź makaron i połącz go z warzywami. Każdą porcję posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii lub tymianku.
Makarony, kuchnia włoska i obiady bez mięsa